Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Civil ellenállás. Az el nem ismert Y-terv. 

2007. Szeptember 17-én a demonstrálók a Corvin közből a Kossuth térre vonultak, majd ott a négy-ötezer tüntető előtt Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője meghirdette, majd lezárt borítékokban szétosztotta a több nappal korábban kitalált és addig titokban tartott „Y-terv”-et, amely az államirányításban résztvevő hivatalok, az Országgyűlés és a minisztériumok blokádjának tervét jelentette. Kép A blokádok sikeres megvalósulása utáni helyzetben a tüntetők a kormányzat lemondását, az országgyűlés feloszlatását kívánták elérni. A közel 8000 résztvevő megszavazta a tervet, de a tüntetők között támadt „nézeteltérés” hatására, valamint a terv hatékonyságának kétségei miatt mindössze három minisztérium előtt jelentek meg a blokádot teljesíteni akarók, ám számuk, elszántságuk kevésnek bizonyult, így a csoportokat a rendőrség feloszlatta.  

Az Y-terv történelmi jogalapját a Szent Korona alkotmányának ellenállási joga jelentette, jelenleg hatályos jogalapját pedig az Alkotmány 2.§ (2) és (3) bekezdése szolgáltatta volna. 

2. § 

(2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja.

(3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.  

Az esemény kapcsán az igazságügy miniszter államellenes szervezkedés Kép vádjával Az ORFK-n eljárást kezdeményezett a szervezők ellen, amelyet a rendőrségi vezetés jogi fenntartásokra hivatkozva nem foganatosított. Az Y-terv máig tartó, lezáratlan indulatokat, és  jogi vitákat kavart, a média hosszú ideig foglalkozott az üggyel.

Korabeli sajtóhírek:

Büntetőeljárások megindítását kérte az igazságügyi miniszter az országos rendőrfőkapitánytól az úgynevezett Y-terv miatt - közölte szerdán (2007. 09. 19.) Budai Bernadett kormányszóvivő. Takács Albert igazságügyi miniszter arra kérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az úgynevezett Y-terv miatt indítson büntetőeljárásokat. A Kossuth téri tüntetetők hétfőn próbálták alkalmazni az Y-tervet, ami blokádokkal kényszerítette volna lemondásra a kormányt, a terv azonban a gyakorlatban nem működött. Kép Az Y-tervet a hétfői, Kossuth Lajos téren tartott demonstráción hirdette meg a Rendszerváltó Fórum. A terv szerint a demonstrálók blokád alá vették volna a Parlamentet és a minisztériumok épületét. A terv azonban hamarosan dugába dőlt, mivel a tüntetők a rendőrség felszólítására pár perc alatt letettek a blokádról. A tüntetők ezt követően találták ki, hogy az országgyűlési képviselők lakását is blokád alá vonnák, hogy a honatyák ne tudjanak bejutni a Parlamentbe.

A kormányszóvivő  elmondta: az Y-terv a demokrácia egészét támadja, ez több büntetőjogász szerint kimeríti az államellenes bűncselekmény fogalmát. "A rendészeti miniszter ezért arra utasítja az országos rendőrfőkapitányt, hogy ezekben az ügyekben gondoskodjon a büntetőeljárások megindításáról" - mondta a szóvivő. A tárcavezető büntetőjogászokra hivatkozott – szerintük ugyanis azok, akik blokád alá akarták venni a Parlamentet és a minisztériumokat – az egész demokráciát támadták volna – ezzel pedig államellenes bűncselekményt követtek el. Ezért 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést – súlyos esetben pedig életfogytig tartó börtönt is lehet kapni. A képviselők autóinak megdobálása miatt pedig köztörvényes bűncselekmény miatt indulhat eljárás. Bodnár Zsolt, a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese az egyik kereskedelmi televízió híradójában elmondta: az ott készült felvételeket a képviselőkkel együtt végignézték, s megállapították, hogy nem történt törvénysértés.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője az MTI-nek szerdán azt mondta: állampolgári joguknak és kötelességüknek tesznek eleget a blokádok meghirdetésével, mert így állnak ellen a hatalmat erőszakkal gyakorló kormánnyal szemben. Elmondta: blokádgyűléseket fognak majd tartani, itt döntik el, hogy mikor melyik középületet veszik blokád alá. Az Y-tervet tehát továbbra is fenntartják.

Az Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán kérte az ügyészség véleményét, mert az indoklás szerint súlyos bűncselekmények gyanúját is felvetették azok a Kép kijelentések, amelyek hétfőn hangzottak el a fővárosi Kossuth téren a kormány megdöntésére és a közintézmények blokádjára vonatkozó Y-tervvel kapcsolatban. Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett előkészülettel, lázadás előkészületével és terrorcselekmény előkészületével kapcsolatban merült fel gyanú.

a Nemzeti Nyomozó  Iroda (NNI) csütörtök este kapta meg az ügyészség állásfoglalását a Kossuth téri tüntetők Y-tervével kapcsolatban. Eszerint nem valósultak meg azok a súlyos bűncselekmények, amelyeket az iroda korábban gyanított, ezért nem indítanak nyomozást az ügyben.

Az ügyészség csütörtökre készítette el állásfoglalását – ennek alapján döntött úgy a Nemzeti Nyomozó Iroda, hogy nem indítanak nyomozást a tüntetők tervének ügyében. Utóbbit egyébként nem valósították meg, a szervezők megfogalmazása szerint „a társadalom éretlensége” miatt.

Hogy is volt Thaiföldön? Csak nem ott is Y terv?

A thaiföldi politikai válság 2006 óta tartott, amikor is eljárások indultak az ország akkori miniszterelnöke, Thakszin Sinavatra ellen korrupció és Kép szavazatvásárlás gyanújával. Emiatt a hadsereg 2006. szeptember 19-én puccsot hajtott végre, majd 2007. december 23-án új választásokat tartottak, de ezen az elűzött miniszterelnök szövetségesei szereztek többséget.

Az ellenzék azonnal támadta a frissen megválasztott új miniszterelnököt, Szamak Szundaravedzsit, (akit Thakszin bábjának tartottak) és pártját, a Thakszin betiltott pártja helyett létrehozott PPP-t választási csalással vádolták.

Ez ügyben bírósági eljárás is indult a PPP alelnöke ellen. Időközben Thakszin ellen is eljárások indultak, a volt miniszterelnököt egy földeladási ügyben - neje jutott igen kedvező áron állami földterületekhez - bűnösnek is találták és két év börtönre ítélték.

2008. májusában az ellenzék tömegdemonstrációkba kezdett Szamak eltávolításáért. Az erőszak augusztusban bontakozott ki, az ellenzék ekkor foglalta el a kormánypalotát és vonta blokád alá a parlamentet - Szamak egy parlamenti ülés után csak a kerítésen átmászva jutott ki az épületből. Szeptember 19-én Szamak végül lemondott, de a PPP megtartotta hatalmát, a miniszterelnöki posztot Szomcsaj Vongszavat vette át, a kormány pedig a megszállt kormányzati palota helyett Bangkok régi nemzetközi repterére tette át székhelyét, de a thai ellenzék ezt is blokád alá vonta. Az események (számunkra meglepő) fordulatot vettek: Az ottani alkotmánybíróság hamarosan a miniszterelnöki tisztségéből tiltotta ki Szomcsaj Vongszavat thaiföldi miniszterelnököt, mivel bebizonyosodott, hogy pártja, a Népi Hatalom Pártja a választások idején szavazatokat vásárolt. Ezért a tettért öt évre eltiltották a politikától 108 társával és két koalíciós párttal együtt. Az Thai alkotmánybíróság három hónapon belül, Szamak Szundaravejt után a második miniszterelnököt távolította el. 
A bangkoki repülőteret blokáddal megszállva tartó tüntetők győztesként elvonultak.  
Nos ott volt társadalmi összhang, ott megértették a lényeget.

Fáber Károlyt az Y-terv kapcsán, éppen azok állították be nevetség tárgyává, akiről mára kiderült, hogy melyik oldalon állnak. Remélhetőleg a fenti tények tükrében ez ellenállási gondolat a méltó helyére kerül. Való igaz, a terv megelőzte a korát, a társadalom akkor nem volt fogékony akkor még az effajta határozott kiállásra.  

Videók: 

http://www.youtube.com/watch?v=TNv9ZvPs7AI

http://www.youtube.com/watch?v=cc_8FYXJTZk&feature=related 

Tatár József